V ZVL Auto vyrobili vlani kuželíkové ložiská za 405 miliónov Sk

08.07.2003 Celý región

Tržby z predaja kuželíkových ložísk ako hlavného produktu ZVL Auto, s. r. o. , Prešov za rok 2002 činili objem 405 miliónov Sk a celkové výkony spoločnosti p...
Tržby z predaja kuželíkových ložísk ako hlavného produktu ZVL Auto, s. r. o. , Prešov za rok 2002 činili objem 405 miliónov Sk a celkové výkony spoločnosti predstavovali sumu necelých 500 miliónov Sk. Pozitívne trendy vo fungovaní firmy v posledných rokoch potvrdil aj kladný hospodársky výsledok v objeme 1, 4 milióna Sk. Sú to približne rovnaké čísla, aké ZVL Auto evidovali za rok 2001.

Generálny riaditeľ spoločnosti Miloslav Vysoký na tlačovej konferencii 30. mája informoval, že audit hospodárenia v roku 2002 dostal práve 30. mája a potvrdil všetky závery z ročnej správy. Konštatoval, že obchodná i ekonomická politika spoločnosti bola stabilizovaná. Stav je daný stabilitou klientely prešovskej firmy. Až 80 percent produkcie je určené asi desiatim odberateľom, zvyšok viacerým výrobcom a v menších množstvách.

Medzi hlavných zákazníkov patria výrobcovia v automobilovom priemysle, producenti traktorov a stavebných strojov, ako Volkswagen Group, General Motors, John Deere, Landini. Až 70 percent svojej produkcie ZVL Auto dodáva do prvomontáže, zvyšok do náhradnej spotreby. Druhá skupina je finančne zaujímavejšia, ale v nej pracuje len na základe objednávok, kým v prvom prípade ide aj o viacročné zmluvy o dodávkach.
Odbytištia sa v prípade prešovskej spoločnosti nemenia - 27 percent produkcie putuje do Talianska, po 12 percent do Nemecka, Česka a USA, päť percent do Poľska. Exportujú spolu do 30 krajín sveta.

Vysoký očakáva, že aj v roku 2003 dosiahne spoločnosť podobné výsledky ako za rok 2002. Jediná vážnejšia hrozba je v oblasti ekonomiky. Koncom apríla t. r. firma poslednou splátkou v objeme 34 miliónov Sk splatila bankám svoje záväzky z emitovania dlhopisov dovedna v objeme 110 miliónov Sk a na úrokoch ďalších 80 miliónov Sk. \"Tieto financie nám chýbali v prvých mesiacoch roka na nákup materiálu, žili sme preto viac zo zásob, ale výrobu sme neprerušili, \" dodal. Dlhopisy boli na sanáciu dlhov, ktoré ZVL Auto vznikli v rokoch 1988 - 1993
Jediným vlastníkom spoločnosti je talianska firma ZVL Italia. Podľa Vysokého je spokojný s doterajším svojím vstupom do obchodno-finančného spojenia. S prešovským výrobcom ložísk spolupracuje už vyše 20 rokov. Jedinú vážnejšiu výhradu má voči objemu produktivity práce na jedného pracovníka. Za rok 2002 činil asi 880 tisíc Sk.
V ZVL Auto pracuje okolo 520 zamestnancov.
(jj)
 

Vyberte región